Предавателно число

Една от най-важните характеристики на диференциала е предавателното число. Или предавателно число на главното предаване.

Главното предаване в автомобила използва конструкцията на едностъпален редуктор с конусна зъбна предавка с хипоидни зъбни колела(вж. Хипоидна зъбна предавка). Казано по-просто главното предаване се състои от две зъбни колела, наречени пиньон и корона. Наричат се още зъбна двойка, защото Всеки конкретен пиньон е произведен с точно конкретна корона и не може да работи с друга.

Предавателно число
корона и пиньон

Въртящия момент от двигателя се преобразува в предавателната кутия и от нея се предава на кардана, който завърта пиньона на главното предаване. Пиньонът предава въртящия момент на короната, като това става с промяна на посоката с 90 градуса. Двете зъбни колела имат кръстосващи се оси. Короната е неподвижно свързана с касетата на диференциала и я завърта. От касетата на диференциала въртящия момент се предава на сателитните колела, а те го предават на планетните. Те са свързани с полуоските, които в другия си край са закрепени към главините на колелата. Ако е необходимо диференциалната касета разпределя въртящия момент на двете колела в определено отношение, а при движение по прав равен път, диференциалната касета реално не работи и въртящия момент се разпределя по равно между двете колела.

Специфичните изисквания към главното предаване се свеждат до компактност на конструкцията с възможно минимален размер на картера, малки натоварвания на валовете и лагерите, безшумна работа, висок КПД, голяма дълготрайност и просто обслужване.  Като недостатъци може да се отбележи сравнително сложната изработка и увеличен шум при неточно изработване и сглобяване.

Така най-сетне стигаме до предавателното число. Предавателното число е съотношение между броя на зъбите на задвижваното колело и броя на зъбите на водещото колело. Вече сте се досетили че задвижваното колело е короната, а водещото е пиньона. Например: Зъбното колело на входящия вал е с 13 зъба. Зъбното колело на изходящия вал е с 41 зъба. Предавателното число е 41 / 13 = 3,15 или 3.15:1 => редукцията на скоростта на въртене е 3.15 пъти (оборотите намаляват 3.15 пъти), но въртящият момент се увеличава 3.15 пъти. Чрез използване на по-голямо предавателно число, можем да увеличим въртящия момент на задвижващите колела като намаляваме ъгловата им скорост.

Ред на предавателните числа на BMW:

2.28; 2.35; 2.47; 2.56; 2.65(2.64); 2.79; 2.93; 3.07(3.08); 3.15; 3.23; 3.25; 3.38; 3.46(3.45); 3.62; 3.64; 3.73; 3.85; 3.91; 4.10; 4.27; 4.44(4.45)

Малките предавателни числа увеличават максималната скорост Vmax и се наричат „дълги“, а по-големите добавят ускорение и са „къси“, защото предавките на скоростната кутия свършват бързо. Съответно имаме редукция на Vmax. Числата до 2,79 се използват предимно за дизелови двигатели, поради недостига от обороти и излишъка от въртящ момент.

И така какъв би бил ефекта от промяна на предавателното число(ППЧ). Може да използваме тази формула:

ППЧ

Така при всяка скорост ще имаме намаляване на Vmax. с ППЧ% и увеличаване на въртящия момент към гумите със същия ППЧ%.

Пример за промяна на предавателно число.

М52B28 достъпен за феновете мотор с обем 2.8л има диференциал с предавателно число 2.93. Въобще няма да крия, че за мен това е прекалено дълъг диф. За петстепенна скоростна кутия ZF, на 6500 оборота на двигателя с гуми 225/45/17:

предавка Скоростна кутия Скорост в км/ч при 6500 об-1за предавателно число на диференциала
2.93 3.23 3.46
1 4.2 63 57 53
2 2.49 106 96 90
3 1.66 160 145 135
4 1.24 214 194 181
5 1.0 265 240 225

При промяна от 2.93 на 3.23 по формулата се получава ППЧ%=10.2%

Това намалява максималната скорост на всяка предавка с 10.2%, но добавя 10.2% повече въртящ момент към задните колела. Което със сигурност ще бъде осезаемо.

Аз бих препоръчал още по къс диф, но определянето на правилното предавателно число, зависи от приложението на автомобила, както и от индивидуалните желания на шофьора. Само една дума за разхода на гориво. След промяна на предавателното число, разходът на гориво никак няма да се промени при предимно градско каране. Негативна промяна ще настъпи при каране по магистрали.

БМВ Шпер студио

БМВ Шпер студио има дългогодишен опит в ремонта на диференциали на всички марки автомобили и специализира в модифицирането на шпер диференциали на BMW. Извършваме също ремонт на раздатъчни кутии и електромагнитни муфи.

Както изглежда съществуват няколко много често задавани въпроси за диференциали. Например какво прави диференциалът, как работи той, какъв диференциал да избера за колата ми, и какво мога да очаквам от моя шпер диференциал. Всички те са валидни въпроси и ние ще се опитаме да дадем обяснение за всички основни видове диференциали и как те работят в реалния свят. Започвайки от това какво представлява диференциалът, типовете диференциали и конкретно диференциалите (отворени или шпер) в БМВ. Каталог подреден по модели БМВ. Написаното не е нещо, което ще изисква инженерно образование за да се разбере. И ако изглежда представено малко опростено за по-опитните и образовани сред нас, ние се извиняваме. Пишем това за вас, които имат нужда или искат да направят промяна. Но не знаят достатъчно за диференциалите за да направят правилния избор. За това, което ви трябва за вашия автомобил. Не е задължително BMW автомобил, разбира се.