100 години БМВ

Bayerische Motoren Werke AG позната като BMW е германска компания, производител на автомобили, мотоциклети и двигатели  основана през 1916г……… което прави 100г през 2016-та.

 

Предисторията е следната:

През 1913г. инженерът Карл Фридрих Рап създава фирмата “Rapp Motorenwerke”. Той помещава новосъздадената компания в бивша фабрика за велосипеди край Мюнхен. Рап започва конструирането на собствен авиационен двигател, но среща непреодолими проблеми с вибрациите и е принуден да започне производството на малки самолети с двигател по лиценз на компанията “Daimler”. Междувременно в близост до Рап се е установил Густав Ото, син на изобретателя на четиритактовия двигател с вътрешно горене. Ото развива успешен бизнес като производител на малки въздухоплавателни средства.

Рап сключва договори с Прусия и Австро-Унгария за производството на 25 двигателя но инженерите му срещат проблеми с надеждността и той закупува четирицилиндрови двигатели с водно охлаждане от Ото. През следващите месеци компаниите на Рап и Ото се сливат в обща фирма”Bayerishe Flugzeug Werke”. На 7март 1916 година те преименуват фирмата на “Bayerishe Motoren Werke”. Това е и официалната рождена дата на марката BMW.