Диференциалът. Що е то?

В автомобилостроенето, диференциал се явява един от ключовите елементи на трансмисията. Той служи за предаване на въртящият момент от скоростната кутия към колелата на задвижващия мост. Т.е. диференциалът представлява механизъм, който разлага едно движение на две. В този раздел има малко теория на диференциалите, както и какво се случва на практика.

Теория.

Диференциалния механизъм осъществява кинематична връзка между три или повече звена с транслационно или ротационно движение или комбинация от двете.

диференциалът
Кинематична схема на диференциал

Диференциалът има две степени на свобода. Когато скоростите на изходящите валове 2 и 3 са еднакви, диференциалът предава въртящ момент, от входящия вал 1 чрез кинематичната верига на първата си степен на свобода. Когато скоростите на изх. валове станат различни, тогава кинематичната верига на втората степен на свобода, звеното „0”, изравнява въртящите моменти към изходите. Точно тази втора кинематична верига определя свойствата на диференциала.

Практика.

При завой, пътя на колелото, което е от вътрешната страна на завоя е по-кратък от пътя, който изминава външното колело. В резултат на това ъгловата скорост на въртене на вътрешното колело трябва да е по-малка от тази на външното колело. При твърда връзка на колелата на задвижващия мост при подаването на въртящия момент на общата им ос, автомобилът няма да бъде в състояние да завива нормално, защото двете колела ще се опитват да изминат един и същ път в завоя, което е невъзможно.

Диференциалът служи да се реши този проблем.

Той предава въртящият момент на две разделени оси за всяко колело (изходящите валове 2 и 3) чрез своя планетарен механизъм (звено „0”) с произволно съотношение на ъгловите скорости на въртене. Като резултат автомобила може освен да се движи направо и да завива нормално. Има много начини как точно да стане това: видове диференциали

БМВ Шпер студио има дългогодишен опит в ремонта на диференциали на всички марки автомобили и специализира в модифицирането на шпер диференциали на BMW. Извършваме също ремонт на раздатъчни кутии и електромагнитни муфи.

Както изглежда съществуват няколко много често задавани въпроси за диференциали. Например какво прави диференциалът, как работи той, какъв диференциал да избера за колата ми, и какво мога да очаквам от моя шпер диференциал. Всички те са валидни въпроси и ние ще се опитаме да дадем обяснение за всички основни видове диференциали и как те работят в реалния свят. Започвайки от това какво представлява диференциалът, типовете диференциали и конкретно диференциалите (отворени или шпер) в БМВ. Каталог подреден по модели БМВ. Написаното не е нещо, което ще изисква инженерно образование за да се разбере. И ако изглежда представено малко опростено за по-опитните и образовани сред нас, ние се извиняваме. Пишем това за вас, които имат нужда или искат да направят промяна. Но не знаят достатъчно за диференциалите за да направят правилния избор. За това, което ви трябва за вашия автомобил. Не е задължително BMW автомобил, разбира се.