LSD & DSC

От години е утвърдено използването на системи за електронно стабилизиране на автомобила, които поддържат траекторията на движение. Electronic Stability Program, ESP или електронна стабилизираща програма е компютърна система за активна безопасност, която може да се разглежда като разширена версия на антиблокиращата спирачна система (ABS). Много компоненти се комбинират с ABS, но освен това ESP изисква компоненти като сензор за кормилно управление и акселерометър, който да наблюдава действителния ход на автомобила. Ако акселерометърът не съвпада с показанията на сензора за ъгъла на завиване, системата прилага спирачка върху едно или няколко колела на автомобила, за да предотврати поднасяне на автомобила.

Търговската марка ESP принадлежи на „Бош”. Но тъй като автомобилните производители използват различни разработчици, освен ESP се срещат VDC, VSA, VSC, CST, DSTC, PSM, ESC, както и ASC и DSC при BMW.

DSC – Dynamic stability Control – или динамичен контрол за стабилност е система, която контролира окачването отвъд отделните компоненти като ABS (всички знаем какво е това), CBC – Cornerin Brake Control – Контрол при спиране в завой, ASC+T – Automatic Stability Control + Traction – Автоматичен контрол за стабилност + контрол на тракцията.

Системата за стабилност има доста предимства за редовия шофьор и в много критични ситуации на пътя, но може да играе и лоши номера. Понякога колата не реагира както водача очаква. Да не говорим,че на лед се тръгва доста трудно, защото ESP намалява мощността предавана към колелата докато не отчете сцепление. Такова обаче на лед няма и в един момент колата просто стои на едно място колкото и газ да й даваш.

Ще разкажа една поучителна история, която се е случила наистина. Не че има значение, но колата е била VW Passat с ESP. Шофьорът попада в пряспа сняг и след няколко неуспешни опита да се освободи, се досеща, че автомобилът е оборудван със „система”. Намира бутон, „включва” системата и с няколко напъна успява да излезе от пряспата. Доста по-късно осъзнава, че всъщност той е бил изключил ESP.

Тук вече идва и ролята на шпера. Много често получавам запитвания за монтаж на LSD на  кола с DSC или ASC. Дежурните въпроси:

  • Ще работи ли DSC?
  • A софтуерно какво се прави?
  • Ами блокажът дали ще работи? (DSC не е блокаж на диференциала)

Нека по-опростено да разгледаме какво се случва когато имаме кола с LSD и DSC. Как точно сработва тази електронна система? Обичайното състояние на DSC e standby, т.е. тя е заспала, но готова за действие. Това е като компютъра в къщи, когато е заспал. Раздвижвате мишката и се събужда. Voila. Всъщност DSC действа, когато лампичката на таблото премигва.

Да помислим. Значи, ако имаме шпер, ще имаме повече сцепление (traction) и DSC може да не отчете нужда да реагира. Шперът няма почивен ден. Той вече е свършил работата, а системите дори не са разбрали. Следователно никакво чудо не се случва при М3 и М5, където фабрично има LSD и DSC. Там електрониката е настроена не толкова агресивно, за да не те отреже ако я провокираш. Все пак имаш шпер и както знаем поведението е доста по предвидимо. Ето поле за изява на разработчици на софтуер.

Тези електронни системи първоначално не са измислени точно за автомобилите, но производителите бързо ги влагат, защото са удобни и евтини. Така те изместват диференциалите с ограничено приплъзване. Ако имате възможност да притежавате LSD и DSC, то това е нещо изключително. В крайна сметка и механичната система(LSD), и електронната система(DSC) имат една и съща цел. Повече стабилност и сцепление.