Видове диференциали

Блок схема:

Видове диференциали

Обикновения и най-често срещан от всички видове диференциали е т.н. отворен тип

Заключващ тип или locking. Не зависи нито от скоростта нито настилката. 0% или 100% заключване. Т.е. или работи като отворен, или като напълно заключен. Може да бъде автоматична система без човешка намеса или избираем тип. Примери за automatic locker са Mercedes и EH differential в BMW E34 525ix. Последните обаче не работят на пълно заключване.

LSD е акроним на Limited Slip Differential. При него имаме ограничаване на разликата в ъгловите скорости на изходящите валове. По принцип на работа се делят на два типа speed sensitive т.е сработващи от разликата в ъгловите скорости на полуоските и torque sensitive – сработващи от разликата в предавания момент на полуосите.

speed sensitive LSD:

– Виско муфа. Ламели във вискозна течност. Колкото повече се увеличава разликата в скоростите, толкова по чувствителен става виско шперът.

– Фрикционен тип. Clutch type. Фрикционни дискове, които са натегнати и могат да осигурят много силно заключване. Много възможности: ZF, KAAZ, OS Giken, Cusco…

– Палцеви и зъбен тип. Вместо класическия планетарен механизъм се използват палцеви или зъбни двойки, които при неголяма разлика в ъгловите скорости на полуосите имат възможност да прескачат, а при прибоксуване се заклинват и така блокират двете полуоси една с друга. Такива диференциали се използват само на военни и специални машини, които не развиват висока скорост. Точно в тази категория стои много известния Detroit Locker.

– Гърбичен тип. Тук е Suretrac. Те се използват в Subaru Impreza WRX STi, Peugeot rally cars, Caterham Lotus 7, Mini, Honda and Suzuki ATV.

torque sensitive LSD:

Принципа на работа е основан на свойството на хипоидната предавка „разклинване”. Биват няколко типа: Quaife, Truetrac, wavetrac…

Обръщам внимание и на „евтиния” шпер за дрифт. Заварения диференциал. По своята същност: Spool differential. Той просто свързва двете полуоски, без никаква диференциациа.

Приликата му с диференциала е колкото приликата на маймуната с човека. Разбира се, че е най-евтиния вариант за заключен 100% диф, но отвратителен и пагубен. Сигурен съм че никой не иска да шофира с такъв диф по улиците. Колата скърца, пука, заклинва при паркиране и по завоите. Става ужасна и много опасна. Получава се недозавиване и бутане при бавни завои. Не ме питайте откъде знам. Отделно самата заварка трябва да стане с извадена касета и демонтирани лагери и то най-добре по метода TIG. Определено заварения диф е аматьорска работа и едва ли има сериозен спортен отбор, който използва такъв диф. Изключение е т.н. spool, специално изработен за драг рейсинг.

внимание заварен диф

БМВ Шпер студио

БМВ Шпер студио има дългогодишен опит в ремонта на диференциали на всички марки автомобили и специализира в модифицирането на шпер диференциали на BMW. Извършваме също ремонт на раздатъчни кутии и електромагнитни муфи.

Както изглежда съществуват няколко много често задавани въпроси за диференциали. Например какво прави диференциалът, как работи той, какъв диференциал да избера за колата ми, и какво мога да очаквам от моя шпер диференциал. Всички те са валидни въпроси и ние ще се опитаме да дадем обяснение за всички основни видове диференциали и как те работят в реалния свят. Започвайки от това какво представлява диференциалът, типовете диференциали и конкретно диференциалите (отворени или шпер) в БМВ. Каталог подреден по модели БМВ. Написаното не е нещо, което ще изисква инженерно образование за да се разбере. И ако изглежда представено малко опростено за по-опитните и образовани сред нас, ние се извиняваме. Пишем това за вас, които имат нужда или искат да направят промяна. Но не знаят достатъчно за диференциалите за да направят правилния избор. За това, което ви трябва за вашия автомобил. Не е задължително BMW автомобил, разбира се.