Процент на заключване

Процент на заключване е динамична величина и зависи от много фактори:
  • модификация на шпер касетата
  • въртящ момент на двигателя
  • характеристика на гумите
  • пътната настилка
  • настройка на окачването
  • радиус на завоя

Както знаем фабрично шпер диференциала има заключване 25%. Какво означава това? Това означава че диференциала може да прехвърли до 25% от въртящия момент към колелото което има сцепление. Или колелото което има повече сцепление.

„Малко прасе“ и „Голямо прасе“ – ще кажете, все тая. Всички имат 25% заключване. Е да ама НЕ. Тези проценти са условни. Те са част от въртящ момент. 25% от въртящия момент на среден четири цилиндров мотор за „малко прасе“ и 25% от въртящ момент на среден шестцилиндров мотор за „голямо прасе“. Така че е очевидно че 25% на малкото прасе са по-малко от 25% на голямото прасе.

Има и друг момент. Да речем че си имате оригинален шпер и сток мотор примерно с 240Nm. Обаче засилвате мотора с помощта на турбина и получавате кола с 360Nm. И какво се получава. Ако преди шперът е прехвърлял 60Nm (25% от 240Nm), сега тези 60Nm са 16,6% от 360Nm. Значи трябва повече проценти. Пък и както е казал Мечо Пух, колкото повече – толкова повече.

Възможни са следните модификации:

Повечето тунери и специалисти предпочитат да използват в спортните и състезателни автомобили LSD от фрикционен тип. Така че ние предлагаме различни модификации, които могат да се използват за специфични автомобилни приложения.

Първият метод за увеличаване на процента на заключване е вмъкване на повече фрикционни дискове.

Другият метод е да се създаде силата на притискане чрез т.н. рампи. Осите на сателитите лежат в ъглови изрези образуващи рампи. Рампите работят, когато двигателя прилага въртящ момент на задвижващия вал на диференциала. Целият пакет (фрикционни и огледални дискове) се притиска настрани от осите на сателитите, които се опитват да се изкачат на рампите.

Рампите не са непременно симетрични. Ако рампите са симетрични, шперът е 2-way. Ако едната страна на рампата е вертикална, шперът е 1-way. Ако и двете страни са наклонени, но са асиметрични, шперът е 1.5-way.

Има три положения в зависимост от входящия въртящ момент: ускорение, забавяне и без натоварване. Без натоварване, заключването е намалено до статичното. По време на натоварване зависи дали шперът е 1-way, 1.5-way, или 2-way.

1-way шпер диференциал ще осигури прехвърляне на въртящия момент само в една посока. Например при ускорение. Когато въртящ момент се прилага в противоположна посока(например връщане на газта), шперът се държи като отворен диференциал или с намален % заключване. Това е най-доброто за коли с предно предаване, тъй като позволява на колата да завива без подадена газ.

1.5-way шпер диференциал е когато прехвърлянето на въртящ момент при акселерейшън и деселерейшън е различно, но не е нула, както в случая на 1-way. Този тип разлика е често срещана при състезателните автомобили, когато ограничаване на въртящия момент може да подпомогне стабилността при спиране на двигателя.

2-way шпер диференциала ще има същото прехвърляне на въртящия момент, както в права така и в обратна посока. Това означава, че разликата ще осигури същото ниво на ограничаване при спиране на двигателя. Това е най-доброто за дрифт автомобили.

 

 модификация Заключване в % условно
2 фрикционни диска 45º(оригинално) 25
3 фрикционни диска 45º 40
4 фрикционни диска 45º 60
2 фрикционни диска 30°рампи 45
3 фрикционни диска 30°рампи 70
4 фрикционни диска 30°рампи 95
Препоръчителен процент на заключване:

Според предназначението на колата и стила на каране препоръчваме процент на заключване:

street – 25% – 40%

street/track – 40% до 70%

sport – 60%, 70%, 95%

За повече подробности, попитайте тук

БМВ Шпер студио има дългогодишен опит в ремонта на диференциали на всички марки автомобили и специализира в модифицирането на шпер диференциали на BMW. Извършваме също ремонт на раздатъчни кутии и електромагнитни муфи.

Както изглежда съществуват няколко много често задавани въпроси за диференциали. Например какво прави диференциалът, как работи той, какъв диференциал да избера за колата ми, и какво мога да очаквам от моя шпер диференциал. Всички те са валидни въпроси и ние ще се опитаме да дадем обяснение за всички основни видове диференциали и как те работят в реалния свят. Започвайки от това какво представлява диференциалът, типовете диференциали и конкретно диференциалите (отворени или шпер) в БМВ. Каталог подреден по модели БМВ. Написаното не е нещо, което ще изисква инженерно образование за да се разбере. И ако изглежда представено малко опростено за по-опитните и образовани сред нас, ние се извиняваме. Пишем това за вас, които имат нужда или искат да направят промяна. Но не знаят достатъчно за диференциалите за да направят правилния избор. За това, което ви трябва за вашия автомобил. Не е задължително BMW автомобил, разбира се.