Диференциалите в БМВ

Обичайно автомобилите са оборудвани с т.н. отворен диференциал, като при колите със задно предаване, дифа и главното предаване (зъбната двойка) са поместени в един корпус

kaseta open

1-Пиньон

2-Корона

3-Касета

4-Болт

5-Зегер

6-Шайба

7-Тарелчата пружина

8-Планети

9-Сателити

10-Ос на сателитите

11-Зегер

При колите с предно предаване имаме дори 3 в 1. Диференциал, главно предаване и скоростна кутия. Отворения диференциал е най-евтин и най-лесен за поддръжка, затова се предпочита за първоначално вграждане. За простота общия корпус на диференциала с главното предаване ще наричаме „диференциал” или съкратено „диф”. Както знаем при БМВ задните колела са задвижващи. Диференциалите в БМВ по принцип са или от отворен тип или шпер. Ето типичен диф от БМВ Е36:  

Диференциалите в БМВ
БМВ Е36 диф

Шпер Диференциалите в БМВ са от фрикционен тип, производство на фирмата ZF. Всички модели на БМВ до Е36, Е34, Е32 вкл. са можели да излязат от завода с опция “sperrdifferential” . През годините са били монтирани и други видове диференциали, като виско шпер, заключващ тип (EH Differential), Torsen….но това са епизодични прояви. Тук ще обясня каква е разликата между отворен и шпер диференциал. Характерът на диференциала се определя от планетарния механизъм. Този механизъм е устроен в т.н. касета. Ето пример за касета отворен тип и шпер касета.

Диференциалите в БМВ
„отворена“ и шпер касета

Основно проблемът на отворения диф е загубата на сцепление. Когато едното задвижващо колело е във въздуха или е на лед или е просто на настилка с различно сцепление, тогава колата губи мобилност и мощност. Върти се само това колело, което няма сцепление. Американците казват на този ефект (или дефект) “one wheel peel”. Всеки който е карал кола го е изпитал този дефект, дори и да не е знаел че точно това се случва. За мен лично е много неприятен момент. Но аз не съм безпристрастен. Шпер диференциалът, както вече знаем е диференциал с ограничено приплъзване (LSD) и може да предаде определен въртящ момент към колелото което има сцепление. Това става с помощта на фрикционни дискове, монтирани в шпер касетата:

шпер касета
шпер касета

1-шпер касета

2-капак

3-болт за капака

4-шайба

5-стоп диск

6-малка тарелчата пружина

7-тарелчата пружина

8-огледален диск

9-фрикционен диск

10-черупки

11-планети

12-сателити

13-оси на сателитите

Практическите предимства на шпер диференциала са много. На първо място шперът е много полезен при лоши пътни условия: сняг, кал… Поради наличието на шпер е възможно изпълнението от наистина всеки шофьор на т.н. пергели. Веселбата е гарантирана и ако решите да вземете някой завой с вратите напред. За човек, който обича да шофира, наслаждава се на по спортно каране по завои и понякога писти, шперът е необходимост, а в моторните спортове е абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН. Това важи не само за дрифт, но и за всички пистови и рали дисциплини. При Драг рейсинг например, наличието на шпер прави старта много по добър. Разбира се може и е добре да се прецизират нещата. Възможна е направата на шпер диференциали с повишен процент на заключване и различно предавателно число, според сферата на приложение.

Изключителността на шпер диференциала се състои и в това, че той работи напълно автоматично. Т.е. не е необходимо каквато и да е човешка намеса, натискане на копчета и т.н. Или както се казва още: самоблокиращ се диференциал. Изиска се обаче малко повече внимание за обслужване. Ако при отворения диф принципно не се сменя маслото (Long life), то шперът си иска специално масло, което трябва да се сменя често, в зависимост от това как се използва колата. Какво е основното и предназначение.

Диференциалите в БМВ са в три размера класифицирани според външния диаметър на короната, измерен в милиметри.

Диференциалите в БМВ по типове:

Тип 168 (малко прасе). Използва се при 4 цилиндровите мотори на Е30 и Е36 включително 320i.

Тип 188 (голямо прасе). Най-често използван тип при шест цилиндровите мотори,както и малки V8 (530i). Като изключение Е30 М3

Тип 210 (много голямо прасе). М3, М5, М6, V8, V12. Като цяло всички мотори по-големи от 3500см3

БМВ Шпер студио има дългогодишен опит в ремонта на диференциали на всички марки автомобили и специализира в модифицирането на шпер диференциали на BMW. Извършваме също ремонт на раздатъчни кутии и електромагнитни муфи.

Както изглежда съществуват няколко много често задавани въпроси за диференциали. Например какво прави диференциалът, как работи той, какъв диференциал да избера за колата ми, и какво мога да очаквам от моя шпер диференциал. Всички те са валидни въпроси и ние ще се опитаме да дадем обяснение за всички основни видове диференциали и как те работят в реалния свят. Започвайки от това какво представлява диференциалът, типовете диференциали и конкретно диференциалите (отворени или шпер) в БМВ. Каталог подреден по модели БМВ. Написаното не е нещо, което ще изисква инженерно образование за да се разбере. И ако изглежда представено малко опростено за по-опитните и образовани сред нас, ние се извиняваме. Пишем това за вас, които имат нужда или искат да направят промяна. Но не знаят достатъчно за диференциалите за да направят правилния избор. За това, което ви трябва за вашия автомобил. Не е задължително BMW автомобил, разбира се.