БМВ Е36

 

Е36 е третата генерация 3-та серия БМВ компактен премиум автомобил. Произвеждан от 1990 до 1999г. във всевъзможни версии. Седан, купе, комби, кабриолет, компакт(триврат хечбек), а също и като роудстер Z3. Постига огромен успех, който поставя основите на следващото поколение Е46.

Шпер за БМВ Е36
Шпер за БМВ Е36
Предлагаме шпер диференциал за БМВ Е36:

BMW E36 323i виж тук

BMW E36 323i compact виж тук

BMW E36 325td виж тук

BMW E36 325tds виж тук

BMW E36 325i виж тук

BMW E36 328i виж тук

BMW E36 M3 виж тук

BMW E36 M3 EVO виж тук

назад към Шпер каталог

БМВ Шпер студио има дългогодишен опит в ремонта на диференциали на всички марки автомобили в частност раздатъчни кутии и специализира в модифицирането на шпер диференциали на BMW.

Както изглежда съществуват няколко много често задавани въпроси за диференциали. Например какво прави диференциалът, как работи той, какъв диференциал да избера за колата ми, и какво мога да очаквам от моя шпер диференциал. Всички те са валидни въпроси и ние ще се опитаме да дадем обяснение за всички основни видове диференциали и как те работят в реалния свят. Започвайки от това какво представлява диференциалът, типовете диференциали и конкретно диференциалите (отворени или шпер) в БМВ. Каталог подреден по модели БМВ. Написаното не е нещо, което ще изисква инженерно образование за да се разбере. И ако изглежда представено малко опростено за по-опитните и образовани сред нас, ние се извиняваме. Пишем това за вас, които имат нужда или искат да направят промяна. Но не знаят достатъчно за диференциалите за да направят правилния избор. За това, което ви трябва за вашия автомобил. Не е задължително BMW автомобил, разбира се.

Диференциалът представлява механизъм, предназначен да достави ротационната сила на двигателя на двете колела, които не винаги изминават еднакво разстояние по едно и също време. Производителите на автомобили и афтърмаркет тунери предлагат различни начини за предаване на въртящия момент от скоростната кутия към колелата. Предлагат се много диференциали с ограничено приплъзване за всекидневно каране и състезания. Всички те имат различна размерност и заключване, но изборът може да се окаже тесен. Окончателният избор зависи от това, което е налично, цена, експертиза и може би това което вече е в колата.